Nieuw kantoorgebouw in Hannover

Voor op schema dankzij slimme bekistingsstrategie

 

Momenteel verrijst in Hannover het nieuwe kantoorgebouw van het Landbouwschap Nedersaksen. In het ontwerp werd gebruikgemaakt van de kenmerken van het terrein. Voor de realisatie van het bouwproject vertrouwden de planners onder andere op de producten van NOE-Schaltechnik.

 

Het Landbouwschap Nedersaksen bouwt momenteel een nieuw kantoorgebouw in Ahlem, een stadsdeel van Hannover. Het project wordt uitgevoerd door de firma Depenbrock Systembau GmbH & Co. KG., dat ook betrokken was bij de planning van het nieuwe gebouw. De opdracht werd via inschrijving op een aanbesteding verkregen. Het object is ontworpen als een compact, U-vormig gebouw, dat in het bestaande talud is ingepast. Hierdoor ziet de bezoeker aan de ingangszijde een gebouw van vier verdiepingen, terwijl er aan de achterzijde drie verdiepingen zichtbaar zijn. De gevel van de begane grond bestaat grotendeels uit glas, terwijl de drie verdiepingen daarboven bekleed zijn met klinkers. Bezoekers komen binnen in een royale foyer, die toegang biedt tot de op het zuiden gelegen binnentuin. De ingang wordt gekenmerkt door de grote glazen gevel en de representatieve trap die symbool staan voor de openheid en transparantie van de organisatie. Hier bevinden zich naast de foyer ook drie vergaderruimtes, die kunnen worden samengevoegd tot één grote doorlopende zaal. Op de drie verdiepingen daarboven worden 90 kantoren ondergebracht. Deze hebben een gemiddeld oppervlak van 18 m² en zijn bepalend voor de structuur van het gebouw dat op een raster van 1,50 m is gebaseerd. Bij de bouw van het object stonden de medewerkers van Depenbrock onder andere voor de uitdaging om vier verdiepingen te realiseren die onderling in hoogte verschillen en niet dezelfde plattegrond hebben. Om deze taak op een efficiënte manier te kunnen uitvoeren, maakten ze gebruik van verschillende systemen van NOE-Schaltechnik, waaronder NOEtop en NOEalu L, die allemaal werden gehuurd.


Bestand tegen hoge druk

Op bijna elke bouwlocatie waar bekistingssystemen van NOE worden toegepast, is de NOEtop-bekisting te vinden. Deze heeft zijn waarde al talloze malen bewezen, onder andere door zijn veelzijdigheid. Dankzij de geïntegreerde gording kan de NOEtop als paneel- en als montagebekisting worden toegepast. Bovendien kunnen de centerposities vrij worden gekozen. Omdat de producent de frames en profielen van binnen en van buiten thermisch verzinkt, is de bekisting uiterst duurzaam. Alle panelen hebben dezelfde profieldikte en gegoten hoeken. Ze zijn in veel verschillende afmetingen beschikbaar, onder andere in een XXL-uitvoering. Deze heeft een hoogte van 5,30 m en een breedte van 2,65 m. Dat was nagenoeg ideaal voor de bouw van het kantoorgebouw, want in het souterrain moesten muren met een maximale hoogte van 4,79 m worden gestort. Deze waren echter voor een deel slechts 20 cm dik, wat in een hoge stijgsnelheid en uiteindelijk in een zeer hoge betondruk resulteerde. Daar kwam nog bij dat het beton bij relatief lage temperaturen moest worden gestort, zodat de medewerkers van het bedrijf niet op een snelle binding konden hopen. Het was dus van groot voordeel dat alle NOEtop-bekistingen bestand zijn tegen een betondruk van 88 kN/m². Om het hele bouwproces soepel te laten verlopen, werd speciale aandacht besteed aan de bekistingsplanning en cyclusplanning. Bouwcoördinator Tim Völcker en uitvoerder Burkhard Höppe hadden zich hier al voor aanvang van de bouw mee beziggehouden en stemden hun ideeën af met NOE. Hierdoor waren er op elk moment voldoende elementen voor iedere taak beschikbaar op de bouwlocatie en kon men het krappe tijdschema zelfs voorblijven. Ook NOEalu L werd in de planning opgenomen.

De lichtgewicht

Dit bekistingssysteem onderscheidt zich door een buitengewoon laag gewicht van slechts 54,3 kg bij een grootte van 2,75 x 0,90 m. Hierdoor kunnen twee personen de elementen zonder hulpmiddelen transporteren. Dit kwam bij dit project extra goed van pas, omdat de medewerkers slechts één kraan tot hun beschikking hadden. NOEalu L werd gebruikt voor het storten van de vloerplaat, de onderslagen en bij de vloerranden. Het verbinden van de bekistingspanelen verliep bijzonder gemakkelijk dankzij het meermaals bekroonde NOE Alulock-systeem. De producent biedt het bekistingssysteem aan in acht verschillende breedtes tussen 0,30 en 0,90 m. De hoogtes variëren tussen 0,9 m, 1,50 m en 2,75 m, wat voor de meeste bouwprojecten toereikend is.

Meer dan alleen bouw

De bouw van het object werd in juli 2020 gestart en de oplevering is gepland voor december 2021. Daarna kunnen de medewerkers van het Landbouwschap Nedersaksen in hun nieuwe werkkamers terecht. Maar met de oplevering van het gebouw is het werk voor de firma Depenbrock nog niet gedaan. Het bedrijf zal vijf jaar, en voor een deel tien jaar lang alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden voor zijn rekening nemen. Bouwcoördinator Tim Völcker tot slot: “Wij maken altijd gebruik van huurbekisting en dit was voor mij de eerste keer dat ik met de elementen van NOE werkte. Terugkijkend ben ik absoluut tevreden over zowel de service van het bedrijf als de kwaliteit van de bekisting. Ik kan me heel goed voorstellen dat ik deze op een andere bouwlocatie opnieuw ga inzetten.” Een groter compliment kun je je als bekistingsproducent nauwelijks wensen.